Rodzinny sedan za niecałe 40 tysięcy, Citroen C-Elysee

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • LUKI
    RS
    • 2005
    • 5776

płyn jest ok... niedawno zmieniałem tylnie tarcze bo myślałem że to to bo nierówno zbierały i odpowietrzali i dolewali płynu....

[ Dodano: Czw 08 Sie, 13 21:17 ]
    przez pare dni był spokój...dzisiaj zapiszczało jak wjechałem na nierówności (nieduże) nie hamowałoem ani nie skręcałem.....mam nadzieje że to

[ Dodano: Sro 14 Sie, 13 07:59 ]
    no i niestety dalej lipa........kilka komputerów i nic szczegółnego... ładowanie 14V,,,,,,wieczorem aku 12,4V, rano 12,13V........dziś to samo.....rano znowu kontrolka czerwona i ABS ESP migały razem z recznym i piszczał kilka razy po trzy razy.....jak wjechałem na nierówności,,,jak przychamowałem,,,,,,jak skręcałem mocniej w lewo.....

myślałem ze to może jednak ładowanie i spadek napięcia jak te sytemy sie uruchamiają(hamulowy, wspomahania) ale dlaczego tylko rano na pewnym odcinku drogi??? wczoraj w mieście na wybojach zaposzcał mi trzy razy ale tylko na sekunde pojawił się symbol ręcznego......pojęcia już nie mam co to za ggggg....
    kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM
  • szkoda
    RS
    S_OCP Member
    • 2005
    • 22543

Choć kompaktowe sedany nie cieszą się w naszym kraju jakimś wielkim powodzeniem, zresztą jak i w większości krajów europejskich, to jednak Citroen C-Elysee może choć trochę odmienić ten stan rzeczy. A wszystko za sprawą bardzo przystępnej ceny podstawowej.

Citroen C-Elysee pojawi się w polskich salonach na początku przyszłego roku. Najnowszy model spod znaku szewrona będzie dostępny już od 39.900 złotych. Tak jak w przypadku pozostałych modeli marki, C-Elysee dostępny będzie w trzech wersjach wyposażeniowych – Attraction, Seduction i Exclusive. A jego wielkim atutem, który może skłaniać do jego zakupu także polskie rodziny, poza atrakcyjną ceną, będzie olbrzymi, bo liczący aż 506 litrów pojemności bagażnik.

Najtańsza dostępna wersja Attraction z silnikiem 1.2 VTi 72 oferuje bogaty pakiet elementów wyposażenia wpływających bezpośrednio na bezpieczeństwo i komfort podróżowania.

W "podstawie" znajdziemy m.in. system ESP, 4 poduszki powietrzne, elektrycznie wspomaganie kierownicy, centralny zamek z pilotem czy elektrycznie sterowane przednie szyby. Druga w kolejności wersja Seduction, to dodatkowo m.in. reflektory przeciwmgielne, manualna klimatyzacja, radio CD MP3 oraz ogrzewane i sterowane elektrycznie boczne lusterka.

I wreszcie w najbogatszej dostępnej wersji wyposażeniowej, czyli Exclusive, dostaniemy 15-calowe alufelgi, Bluetooth, gniazda USB, sterowanie radiem z kolumny kierownicy, ogranicznik prędkości (w wersji 1.6 HDi 90) oraz chromowane i skórzane elementy wykończeniowe.

Gama silnikowa obejmie dwa silniki benzynowe (1.2 VTi 72 i 1.6 VTi 115) oraz jeden wysokoprężny (1.6 HDi 90).

Najtańszego Citroena C-Elysee dostaniemy już za 39.900 zł, mocniejszą wersję benzynową za minimum 51.400 zł, ale już w wariancie Seduction. I wreszcie diesel w tym modelu to wydatek co najmniej 49.900 zł.

saport techniczny baj DGW
    była BKD+DSG '05 120kkm
    była BXE '08 190kkm
    no i nie ma :-)

Komentarz

• Enriquez
      RS
      • 2009
      • 7685
      • Superb III (3V3)

nie wiem dlaczego, ale mnie się ten citrak podoba - chodzi mi o kształt
      na pewno bardziej niż rapid, no ale ja to inny jestem
      Pozdrawiam
      Marcin

Komentarz

• szkoda
        RS
        S_OCP Member
        • 2005
        • 22543

Zamieszczone przez Enriquez
        nie wiem dlaczego, ale mnie się ten citrak podoba - chodzi mi o kształt
        na pewno bardziej niż rapid, no ale ja to inny jestem
        no a mi rapid bardziej
        była BKD+DSG '05 120kkm
        była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Big
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 6389

Do mnie znów linia Rapida przemawia bardziej niz tego Citroena.
          Zobaczymy jak bediz ez wnetzrem, ale chyba bardziej plastik fantastik, niż w Rapidzie być nie może.
          Czarny Elegance

Komentarz

• t271828
            Elegance
            • 2008
            • 928

Re: Rodzinny sedan za niecałe 40 tysięcy, Citroen C-Elysee

Tu jest chyba troche bardziej szczegolowo opisane wyposazenie.

Citroen dotrzymał obietnicy. Cena nowego sedana C-Elysee w podstawowej wersji wynosi niecałe 40 tys. zł

No i musze powiedziec, ze wersja seduction zawiera wszystko czego ja osobiscie potrzebuje, a nie jest jakos cenowo wysrubowana. Jedyne czego na razie brak to instalacja LPG, ale diesle maja na tyle korzystne ceny, ze mozna sie zastanawiac co brac:

1.6 VTi z zamiarem gazowania (jesli sie da), czy 1,6 HDi

cenowo wychodzi podobnie, co nie jest czestym przypadkiem.

Komentarz

• Flame
              Elegance
              • 2010
              • 898

Francuz zawsze będzie Francuzem.....bleeeee
              ORIGINAL GERMAN AUDI A6 C7 AVANT 3.0 TDI 313KM - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...168233#1168233

ORIGINAL GERMAN AUDI QUATTRO 2.2 200KM- http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...460025#1460025

ORIGINAL CZECH SKODA FABIA MONTE CARLO 1.2 TSI 105KM - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=906416#906416

Komentarz

• tom.tom
                Rider
                • 2009
                • 296

Zamieszczone przez Flame
                ale 95% ludzi kupuje to, co ma atrakcyjną cenę, ma atrakcyjny wyglad i jest funkcjonalne. Dlatego Skoda swego czasu odniosła wielki sukces. Jednak Skoda ze swoją obecną polityka jest skazana na porażkę i to z głosnym łupnieciem o ziemię.

Wszyscy (szczególnie południowa i zachodnia Europa) widzą, co sie dzieje na rynku i wypuszczają modele spełniające oczekiwania potencjalnych klientów, za wyjątkiem Skody. Skoda, niezrażona mega kryzysem na rynku, myśli że ludzie kupią Rapida za 55 - 60 tysiaków (bo tyle kosztuje naprawdę wersja z normalnym wyposażeniem), gdy obok w salonach mają tej samej klasy Fiaty, Citroeny, Seaty, za gruuubo mniej. Pewnie nowa Octavia bedzie wyglądała i kosztowała niewiele mniej od odpowiedników VW czy Audi - i ludzie naturalnie kupią VW i Audi, bo po co mają płacić tyle samo za markę o niższej renomie.

Skoda jest i bedzie postrzegana przez ludzi jako najtańsza marka koncernu VW, i nawet cała rzesza miłosników Skody tego nie zmieni. Jeśli Skoda wyjdzie przed swój szereg - zginie jako pierwsza.

Bezawaryjność Skody to już też niestety legenda (wystarczy poczytać to Forum - w Octaviach psuje się właściwie wszystko, od drobnych rzeczy po grube awarie). Moja O1 przejechała 84 tysiące i zaczyna sie sypać powoli - ostatnio padł kompresor od klimy, w środku wszystko stuka, trzeszczy. Na kolumnie kierownicy jest luz, skrzynia biegów od nowości chodzi jak w traktorze, a ostatnio wrzucenie dwójki powoduje w 60% przypadków chrupnięcie jak wrzucenie jedynki w Fiacie 126 p. Rodzice w tym samym czasie kupili Clio III i mają podobny przebieg - NIC w tym aucie się nie dzieje, totalnie NIC. W środku cichutko, nic nawet nie trzeszczy.

Jako zagorzały miłośnik Octavii - ostatnio coraz bardziej jestem zawiedziony i zniesmaczony. Kupiłem nowe auto, zapłaciłem koło 50 tys. za O1, która miała byc jak czołg i jeździć bezawaryjnie - jednak daleko jej do tego. Gdybym kupił O2, zapłacił za nią powiedzmy 70 tys. i miałbym takie problemy jak sa opisywane na naszym Forum - kląłbym dziś jak cholera.
                Pozdrawiam tom_tom

Komentarz

• Big
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 6389

tom.tom, chyba trochę sie zagalopowałes w tym swoim czarnowidztwie
                  Zamieszczone przez tom.tom
                  gdy obok w salonach mają tej samej klasy Fiaty, Citroeny, Seaty, za gruuubo mniej
                  Wiesz, jak narazie to Seat w Polsce nie sprzedaje się wogóle !! W sierpniu sprzedano w cełej Polsce 1 szt. (słownie: jedną sztukę, Seata).
                  Fiatów Panda III czy Linea też specjalnie na drogach nie widać. Owszem, jeździ sporo Bravo.
                  Bezawaryjność Skody to już też niestety legenda (wystarczy poczytać to Forum - w Octaviach psuje się właściwie wszystko, od drobnych rzeczy po grube awarie)
                  Tak jak w kazdym jednym aucie
                  Ja miałem O II przez 5 lat i nie miałem z nią absolutnie żadnych problemów. Ojciec miał przez 5 lat Megane II 1.6 16V i non stop z tym autem cos sie działo.
                  Akurat Renault Clio III nie jest tu dobrym przykładem, bo jest to dość awaryjne auto (wejdz na forum Clio i poczytaj ) i niech Twoi rodzice się cieszą, że trafili na dobry egz. bo o to w przypadku tego auta dość trudno.
                  Nie wiem czy czytasz prasą branzową i oglądasz programy motoryzacyjne, ale w obecnych czasach NIE MA MARKI która nie miałaby wpadek i której auta byłby bezawaryjne i jeśli mam być szczery, to na tym polu Skoda i tak wypada stosunkowo dobrze i jest w "czubie".
                  Pewnie nowa Octavia bedzie wyglądała i kosztowała niewiele mniej od odpowiedników VW czy Audi - i ludzie naturalnie kupią VW i Audi, bo po co mają płacić tyle samo za markę o niższej renomie.
                  Naprawde nie pojmuję Twojego rozumowania. niedawno zamówiłem Superba II 1.8 TSI za taka samą kwotę lub o 3-4 tys zł wyższą mogłem kupić Hondę Accord 2.0 16V, Opla Insygnię 1.6 turbo, Mazdę 6 2.0 16V, Passata 1.8 TSI czy kię Optimę. Wybrałem jednak Skodę bo zaoferowała najlepszy silnik (Passat miał te sama jednostkę ale przy uboższym wyposazeniu), dobrdzo dobra jakość i dobre wyposażenie.
                  Nie romumiem komleksu znaczka Skody ?? O co w tym chodzi ? Co mnie obchodzi jaki znaczek mam na msce (może to być i Daewoo, a nawet Proton) gdy auto jest dobrze wykonane, z dobrych materiałów z fajnym silnikiem i dobrym wyposażeniem.
                  Dlaczego niby auto ze znaczkiem Skody ma być gorsze od takiego samego ze znaczkiem VW ?? Naprawdę nie roumiem tych stereotypów. Akurat Skoda na najdłuzszą histroę z ymienionych prze zciebie marek bo jej powstanie datuje sie na 1895 r.
                  Czarny Elegance

Komentarz

• szkoda
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 22543

tom.tom, jakbyś to wszystko mówił 8 lat temu to ok, ale zauważ, ile się po drodze zmieniło, jak zmienił sie wizerunek Skody i jak ciągle się on zmienia, owszem, na prowincji nadal skoda jest postrzegana jako kiepska, wręcz obciachowa marka i tam każdy woli 20 letnie BMW, tylko, że ludzie kupujący "samochody" za mniej niż 4000PLN nie bardzo Skodę interesują.
                    Skoda sprzedaje mnóstwo, i to drogich :idea: samochodów w dużych miastach, tym "młodym, dynamicznym", młodym tatuśkom, japiszonkom, prawnikom, lekarzom itp. co jeszcze parę lat temu było rzeczą szokującą.
                    Najlepszym dowodem na to jest to w jaki sposób zmienił się profil ludzi uczestniczących w OCP :idea: :idea: :idea:
                    (fak, że jeśli śledzisz forum od 2009 roku to może nie jest to aż tak uderzające)

W moim "środowisku" jak kupowałem pierwszą O2 w 2005 roku, to raczej był wielki wytrzeszcz, teraz tez się zdarza, ale jest on nieporównywalnie mniejszy i skoda staje się (stała się) poprostu jedną z kilku NORMALNYCH alternatyw dla zakupu auta, auta nie taniego, nie gorszego, NORMALNEGO.

Ja nie wiem jak będzie, ale ze sprzedażą i trafianiem w gusta Skoda jakos dawno nie dała dupy, oczywiście nam się tu może dużo rzeczy nie podobać, ale to jest trochę tak, że samochody kupuje jakiś tam szary użytkownik, a nie maniak z OCP.

[ Dodano: Czw 08 Lis, 12 08:48 ]
                    Big, no właśnie mówię
                    była BKD+DSG '05 120kkm
                    była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Enriquez
                      RS
                      • 2009
                      • 7685
                      • Superb III (3V3)

Tyle samo byś dał za O2 FL, ja jakoś nie odczuwam, żeby się coś specjalnie psuło.
                      Pozdrawiam
                      Marcin

Komentarz

• t271828
                        Elegance
                        • 2008
                        • 928

Zamieszczone przez Enriquez
                        Tyle samo byś dał za O2 FL,
                        O2 z takim samym wyposazeniem i silnikiem byla jakies 15 tys. drozsza wtedy, dopiero pozniej mozna bylo kupic O2 Tour za porownywalna cene, ale jednak bylo troche drozej niz O1 Tour

[ Dodano: Czw 08 Lis, 12 09:25 ]
                        Zamieszczone przez Flame
                        Bezawaryjność Skody to już też niestety legenda (wystarczy poczytać to Forum - w Octaviach psuje się właściwie wszystko, od drobnych rzeczy po grube awarie). Moja O1 przejechała 84 tysiące i zaczyna sie sypać powoli
                        Wspolczuje - chyba Twoj egzemplarz byl skrecany w dzien po jakims wielkim czeskim swiecie

Ja mam dokladnie przeciwne odczucia - niedawno przebilem 90 tys. i samochod jezdzi jak nowka. Jedyna awaria (naprawiona na gwarancji) to byl padniety czujnik obrotow

[ Dodano: Czw 08 Lis, 12 09:26 ]
                        Zamieszczone przez Flame
                        Tekst taki sobie :| - zgodny z nickiem

Komentarz

• szkoda
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2005
                          • 22543

Zamieszczone przez t271828
                          Ja mam dokladnie przeciwne odczucia - niedawno przebilem 90 tys. i samochod jezdzi jak nowka. Jedyna awaria (naprawiona na gwarancji) to byl padniety czujnik obrotow
                          nie miałbyś O1 1,6 to mógłbyś całkiem inaczej śpiewać
                          była BKD+DSG '05 120kkm
                          była BXE '08 190kkm

Komentarz

• t271828
                            Elegance
                            • 2008
                            • 928

Zamieszczone przez szkoda
                            Skoda sprzedaje mnóstwo, i to drogich :idea: samochodów w dużych miastach, tym "młodym, dynamicznym", młodym tatuśkom, japiszonkom, prawnikom, lekarzom itp. co jeszcze parę lat temu było rzeczą szokującą.
                            Tak wlasnie jest, tyle ze ten sukces zostal zbudowany na porzadnych i dosc atrakcyjnie wycenionych samochodach Octavia i Fabia. Ludzie po korzystnych doswiadczeniach z tymi modelami przywiazali sie do marki i teraz kupuja drozsze lepiej wyposazone samochody. Ale jesli Skoda bedzie teraz probowala wykorzystac ten swoj dobry wizerunek oferujac budzetowe samochody w niebudzetowych cenach (czyli dokladnie odwrotnie niz dotychczas), vide Rapid i w mniejszym stopniu Citigo, to roztrwoni ten dorobek.

Komentarz

• Big
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 6389

Ale jesli Skoda bedzie teraz probowala wykorzystac ten swoj dobry wizerunek oferujac budzetowe samochody w niebudzetowych cenach (czyli dokladnie odwrotnie niz dotychczas), vide Rapid i w mniejszym stopniu Citigo, to roztrwoni ten dorobek.
                              Jeśli tak by miało byc to masz rację. Jednak myslę, ze tak raczej sie nie stanie. Myslę, że że Rapid, a właściwie jego fatalnie plastikowe wnętrze (bo auto jako całość jest naprawdę całkiem fajne), to raczej wypadek przy pracy niż reguła.
                              Czarny Elegance

Komentarz

• t271828
                                Elegance
                                • 2008
                                • 928

nie miałbyś O1 1,6 to mógłbyś całkiem inaczej śpiewać
                                Wiem, ale tom.tom ma dokladnie taki sam samochod, czyli po prostu pech

[ Dodano: Czw 08 Lis, 12 10:05 ]
                                Zamieszczone przez Big
                                Jeśli tak by miało byc to masz rację. Jednak myslę, ze tak raczej sie nie stanie. Myslę, że że Rapid, a właściwie jego fatalnie plastikowe wnętrze (bo auto jako całość jest naprawdę całkiem fajne), to raczej wypadek przy pracy niż reguła.
                                A co powiesz o Yeti? Dlaczego (mimo dzisiejszej mody na SUV-y) sie nie sprzedaje?
                                Dlaczego inne marki potrafily zaoferowac dynamicznie wygladajace samochody lub/i swietne
                                ceny?

Zreszta moze nie mam racji i Skoda bedzie sie dalej rozwijac, tylko jej oferta zaczyna sie powoli rozmijac z oczekiwaniami polskiego rynku, ktory zreszta jest malutki i ma marginalne znaczenie dla calosciowej sprzedazy marki. Byc moze wiekszym sukcesem bedzie awans o jedno dwa oczka na np. rynku niemieckim niz pozycja lidera rynku w Polsce.

Komentarz

• Big Wojtek
                                  Rider
                                  • 2010
                                  • 440
                                  • Hyundai

Zamieszczone przez Big
                                  W sierpniu sprzedano w cełej Polsce 1 szt. (słownie: jedną sztukę, Seata).
                                  Mozesz podać skąd masz te dane? Bo mi wychodzi, ze w sierpniu sprzedało się 111 szt

Komentarz

• Yarek
                                    Elegance
                                    • 2005
                                    • 992

Zamieszczone przez Big Wojtek
                                    Zamieszczone przez Big
                                    Mozesz podać skąd masz te dane? Bo mi wychodzi, ze w sierpniu sprzedało się 111 szt
                                    http://carmarket.com.pl/ranking.php?...two=0&powiat=0
                                    111 to piękna, okrągła liczba.
                                    ~20 razy mniej, niż sprzedała ta droga, wstrętna Skoda...
                                    . pzdr Jarek
                                    aktualnie: Octavia 1.6 TDI i Laguna III 2.0 dci

Komentarz

• t271828
                                      Elegance
                                      • 2008
                                      • 928

Zamieszczone przez Big
                                      Twoje dane sie zgadzaja z tym co ja znalazlem, co nie zmienia faktu, ze sprzedaz Seata w Polsce jest szokujaco niska. Wychodzi na to, ze odpuscili sobie calkowicie nasz rynek. Dla swietego spokoju cos tam oferuja i jakis fanatyk marki czasem sie skusi. Z taka sprzedaza siec dealerska Seata chyba wkrotce przestanie istniec?

Komentarz

• szkoda
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2005
                                        • 22543

Big Wojtek, przeciez to nieistotne, Skoda sprzedała w sierpniu 20x (dzięwiętnaście) więcej samochodów, widać co trzeba kupowac, żeby być oryginalnym
                                        była BKD+DSG '05 120kkm
                                        była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Big Wojtek
                                          Rider
                                          • 2010
                                          • 440
                                          • Hyundai

No pewnie ze Seat jest niszowy i 1 szt czy 111 szt róznicy nie robi. Po prostu upierdliwy jestem :wink:
                                          Jak juz ktoś napisał w innym temacie łatwiej na mieście spotkać Bentleya czy Maserati niz Exeo.

Seat jest jakoś bezsensownie prowadzony. Miała być sportowa marka a robili Altea, Toledo (minivan) Exeo (stare Audi).Teraz Toledo będzie Rapidem. Zero konsekwencji. Ani w tym sportu, ani prestizu, a temperamentu to juz wogóle. Jedna Cupra wiosny nie czyni :?

Komentarz

• szkoda
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2005
                                            • 22543

Jak juz ktoś napisał w innym temacie łatwiej na mieście spotkać Bentleya czy Maserati niz Exeo.
                                            tak, to ja
                                            była BKD+DSG '05 120kkm
                                            była BXE '08 190kkm

Komentarz

• r2r
                                              RS
                                              • 2008
                                              • 4720
                                              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Ciekawi mnie o co chodzi w C-Elysse z tym "wzmocnionym zawieszeniem".

Przy lekturze w kilku pisamach i w seci, bardzo mocno akcentowane jest że auto będzie miało "specjalne wzmocnione zawieszenie z myślą o wyboistych i wymagających drogach". Brzmi to fajnie ale czy to taka gadka-szmatka czy rzeczywiście w tym Citroenie planują jakies "wzmocnienie", zważywszy że ma to byc auto budżetowe.

Od siebie dodam że bryła bardzo mi się podoba i przyglądne się zarówno C-Elysse jak i Peugeot'owi 301, który ma być bratem bliźniakiem cytryny. Nie obiecuję sobie, ale jestem ciekaw tych aut.
                                              Artur

Komentarz

• szkoda
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2005
                                                • 22543

Zamieszczone przez r2r
                                                gadka-szmatka
                                                na to bym stawiał, pewnie po prostu postawią go wysoko i tyle...
                                                była BKD+DSG '05 120kkm
                                                była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Garret
                                                  L&K
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2006
                                                  • 1196
                                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                                  • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez r2r
                                                  gadka-szmatka
                                                  na to bym stawiał, pewnie po prostu postawią go wysoko i tyle...
                                                  dokładnie, nieco wyzsze zawieszenie + belka skrętna z tyłu :wink:
                                                  Garret

-----------
                                                  Była OI 1.9TDI AXR 144KM/306,9Nm by Ali... jest 1.8 TSI Scout, 217KM/348Nm by Ali :-)

Komentarz

Pracuję...